Claus – Det’ det bedste jeg har været med til

Efter en ledighedsperiode, der startede i 2008, kom 62-årige Claus til ITK 2 i Taastrup i 2013. Claus havde indtil da været i en del forskellige jobforløb og jobafprøvninger, som alt i alt havde været en lidt blandet fornøjelse. Så da jobcentret sendte ham i et nyt forløb, var Claus temmelig skeptisk og negativ. Motivationen var ikke helt i top og Claus troede ikke rigtigt at tiltaget kunne rykke meget for ham job-mæssigt. Men ITK 2 og deres tilbud om blandt andet daglig motion, var alligevel noget helt andet end det Claus tidligere havde prøvet.

Ved det første møde, talte Claus med en af ITK 2’s konsulenter og i fællesskab forsøgte de at målrette Claus’ jobsøgningsprocess. Kort tid efter begyndte Claus at komme til forskellig fysisk træning hos ITK 2. Én gang ugentligt var der jobcafé, hvor jobsøgning, modsat andre steder Claus havde været, var rigtig intensiv.

”Hos ITK 2 var der én computer per person, samt fast personale tilknyttet, som gav sig tid til hver enkelt borger. Det er jo en pligt at søge job, men hos ITK 2 foregik det som ’frihed under eget ansvar’, så man forstod, at man gjorde det for éns egen skyld. Det er faktisk noget af det bedste jeg har været med til.”

Særligt træningen, eller gymnastikken, som Claus kalder det, har været effektiv for Claus i processen. Claus fortæller at man som ledig kan man godt gå hen og blive lidt doven og have svært ved at komme op om morgenen. Men med motion på skemaet, så er man frisk og klar til dagen – man kommer i gang.

”Det er det mentale og det selvværd, der kommer frem, som er rigtig godt ved motionen.”

Fra starten af sommeren, blev Claus en del af ’Kvickly-projektet’. Et samarbejde, som ITK 2 sammen med den nye Kvickly på ved Taastrup station, har bygget op omkring en række borgere fra ITK 2, som Kvickly har indvilliget i at tage først i praktikforløb og forhåbentlig senere i job.

”Sommeren over deltog jeg i forløbet, hvor vi har arbejdet med hvad Kvickly står for, og hvad deres strategi er, hvem der handler i Kvickly osv. Så blev vi kaldt til samtale og i alt blev 13 udvalgt til at starte i praktik.”

I oktober 2013 åbnede så Danmarks største Kvickly. Klar til at møde kunderne stod 13 praktikanter fra ITK 2. Vi møder i dag Claus, der i sin Kvickly uniform, ser 10 år yngre ud og virker langt gladere end for bare få måneder siden.

”Der er ikke to dage der er ens. Det er rigtig spændende og for sådan én som mig, der er glad for at snakke med mennesker, er det rigtig godt. Jeg er glad og tilfreds for at få sådan en chance. For mig er det vigtigste fornemmelsen af at du kan blive brugt til noget – det er dejligt at glæde sig til at gå på arbejde om morgenen.”

”Siden jeg startede hos ITK 2 kan jeg mærke en stor ændring i mit humør. Det tror jeg skyldes især motionen – der sker et eller andet oppe i hovedet, når man begynder at træne. Jeg er blevet gladere og smiler mere.”

Ændringen i Claus’ humør er også blevet bemærket af hans kone: ”Lige siden han startede hos ITK 2 har Claus været så motiveret for at komme i gang. Motionen gav ham en fornemmelse af at komme godt i gang med dagen, som han sagde: Jeg kommer op og jeg bliver brugt. ”

Om hele forløbet siger Claus afslutningsvist: ”Jeg var skeptisk overfor ITK 2 og forløbet – men jeg må tage mine ord i mig igen.”

Kommentarer lukket til Claus – Det’ det bedste jeg har været med til

Minka – Med motionen kom selvtilliden tilbage

12 år i Danmark, taler flydende dansk – og altid i job. Sådan lød Minkas historie indtil et grimt fald på cyklen, en slemt forslået arm og ophobet stress resulterede i sygemelding og hurtig fyring. Hvad nu?
– Jeg var rigtig nedslået og deprimeret, fortæller Minka. Jeg har altid været et energibundt og dyrket en masse motion. Pludselig var jeg ledig og uden motion – det havde jeg aldrig prøvet før.
Jobcenteret i Gladsaxe henviste den bulgarske kvinde til ITK 2s 13 ugers forløb ”Kom godt i gang”.
– Det blev faktisk min redning. Både fysisk og psykisk. Jeg var helt på det rene med, at min daglige motion altid har været min energikilde nr. 1. Og nu fik jeg mulighed for at komme i form igen: Jeg knoklede på i 14 timer om ugen på forskellige hold og kunne mærke at jeg fik det bedre og bedre ufge for uge, dag for dag, forklarer Minka.
Efterhånden som energien vendte tilbage blev Minka også mere udadvendt og fik overskud til også at hygge sig med de andre kursister i cafeen.
– Det var dejligt at udveksle erfaringer og fremskridt med andre i samme situation. At heppe på hinanden og støtte, når det gjorde mest ondt i krop og sjæl.

Selvtilliden i form

Med motionen kom også selvtilliden tilbage. De løbende samtaler med erhvervskonsulenten i ITK 2 fik også de faglige kvalifikationer til at stå lysende klart:
– Selvfølgelig er der også plads til mig på arbejdsmarkedet, konkluderede Minka efter blot 8 uger. Hun er uddannet lærer fra Bulgarien og har gennemført en dansk pædagogisk diplomuddannelse. Hun kunne pludselig se en masse muligheder – måske som sundhedskonsulent.
En ide som hun er blevet yderligere bekræftet i på ITK2s Livsstilskursus, som hun tog som selvvalgt videreuddannelse.
Motivationen i jobsøgningen er i top og bliver holdt ved lige med motion, der stadig er en stor del af hverdagen, hvor mange af hold-øvelserne i dag er overført til stuegulvet.

Kommentarer lukket til Minka – Med motionen kom selvtilliden tilbage

Leif – fra ensomhed og isolation til fællesskab og energi

Jeg har hele mit liv haft fysisk krævende arbejde – siden jeg var 12 år. Nu er jeg slidt op. Min krop kan ikke mere – jeg har slidgigt, skæv ryg, rygerlunger og konstante smerter.  Jeg har haft gentagne depressioner og er i behandling herfor. Jeg lider af panikangst og social fobi og har haft et årelangt misbrug af tobak, alkohol og stoffer, som jeg – uden hjælp – selv er trappet ud af for 16 år siden. På grund af min depression og alle mine smerter faldt vennerne fra – så jeg har de seneste år levet meget isoleret og uden et netværk.

Jeg har i lang tid ikke haft noget ordenligt job.  Jeg har været sygemeldt, på sygedagpenge og kontanthjælp. I den forbindelse har jeg deltaget i flere arbejdsprøvninger og alle mulige projekter i jobcentrene – men uden nogen effekt, fordi jeg ikke følte, at der var nogen mening med det. Det hjalp mig ikke.

Og så kom jeg i et aktiveringstilbud hos ITK 2. Og det har gjort en stor forskel! Jeg kom med en forudindtaget og meget negativ holdning og tænkte, at nu skulle jeg deltage i endnu et meningsløst projekt. Men meget hurtigt ændrede situationen sig. Jeg fik noget at stå op til – jeg fik et netværk af mennesker, der regner med, at jeg kommer hver dag. Jeg deltager i cirkeltræning, kost & ernæring, spinning og boksetræning flere gange om ugen, har ingen problemer med at være sammen med mange mennesker og glæder mig til at møde hver morgen.  Det gør jeg, fordi jeg oplever et fællesskab, som jeg har savnet i mange år. En følelse af at høre til et sted og en lyst til at stå op hver morgen og møde op i ITK 2’s hus.  Et hus fyldt med energi, god stemning og fremfor alt sammenhæng. Det skaber logik for mig og det betyder, at jeg har lyst til og troen på, at jeg kan yde en indsats i forhold til at skabe et sammenhængende liv for mig selv. Der er på kort tid sket en stor forandring med mig – fra ensomhed og isolation til fællesskab og energi. Mine fysiske skavanker har ikke ændret sig – men oplevelsen af smerter påvirkes jo af, hvordan man har det psykisk – og det kan jeg mærke. Jeg har smerter, når jeg har deltaget i hård fysisk træning og har været nødt til at tage ekstra smertestillende medicin – men humøret er bedre og så kan smerterne bedre håndteres.

Kommentarer lukket til Leif – fra ensomhed og isolation til fællesskab og energi